Performances

Our range of design services covers projects for new hydrocarbon transport pipelines, as well as the design and execution of intervention works consisting of the replacement, modernization, rehabilitation, retrofitting, transformation, strengthening or repair and securing of existing pipelines.
Moreover, we have expertise in designing and performing coupling, interconnection and connection operations of new or existing pipes.

Consectetur adipiscing elit. Cras ultricies maximus mi, ut iaculis purus vestibulum eget. Mauris faucibus ultricies pulvinar. Donec eleifend lectus tincidunt molestie placerat.

Lot 1 - Subtraversare Dunăre - Brat Măcin şi Lot 2 - Subtraversare Dunăre - Brat Borcea.

imagine

Subtraversarea Dunării (a brațului Măcin) la Peceneaga, din cadrul E.T. Brăila, este realizată prin intermediul a trei fire existente DN 300, cu lungimea de circa 700 m fiecare, cu conducta lestată prin betonare continuă. Izolarea acestor conducte se face prin intermediul robinetelor de secționare existente DN 300, situate în incintele împrejmuite aflate pe cele două maluri ale brațului Măcin.

Subtraversarea a fost dimensionată la presiunea de proiectare de 45 bar şi a fost construită din material tubular cu diametru de 323,9 mm cu grosimi de perete de 12,7 mm şi 14,27 mm din oțel grad B. Pe acest tronson, conductele DN 300 sunt protejate anticoroziv cu izolație întărită, cu bitum şi lestate prin betonare.

Soluţia noastră, ca acest tronson să devină godevilabil, este executarea prin foraj orizontal dirijat a unei subtraversări noi cu conductă DN 600 si mentinerea unuia dintre firele existente DN 300 ca fir de rezervă, cu adaptarea grupului de robinete de la Peceneaga şi a celui de la Titcov în acest sens.

Subtraversarea Dunării (a brațului Borcea la Gropeni, din cadrul E.T. Brăila, este realizată prin intermediul a trei fire existente DN 300, care au o lungime de circa 1.900 m fiecare, cu conductă lestată prin betonare continuă. Izolarea acestor conducte se face prin intermediul robinetelor de sectionare existente DN 300, situate în incintele împrejmuite aflate pe cele două maluri ale brațului Borcea. Subtraversarea a fost dimensionată la presiunea de proiectare de 45 bar şi a fost construită din material tubular cu diametru de 323,9 mm şi cu grosimi de perete de 12,7 mm și 14,27 mm din otel grad B. Pe acest tronson, conductele DN 300 sunt protejate anticoroziv cu izolație întărită, cu bitum şi lestate prin betonare.

imagine

Soluţia noastră pentru ca acest tronson să devină godevilabil, este executarea prin foraj directional dirijat a unei subtraversări noi cu o conductă DN 600 şi cu menținerea unuia dintre firele existente DN 300 ca fir de rezervă şi cu adaptarea grupului de robinete de la Gropeni 1 şi a celui de la Gropeni 2 în acest sens.

Realizarea de studii geofizice şi proiectarea înlocuirii prin foraj orizontal dirijat a conductelor de transport tiţei import din cadrul Sistemului Național de Transport Tiței

Clientul nostru, CONPET S.A. Ploieşti este o societate specializată în activitatea de transport prin conducte și cazane CF a țițeiului, gazolinei și condensatului de la producătorul intern (schele petroliere) sau din import către utilizatori, cum sunt rafinăriile din ţară.

Conductele magistrale şi/sau locale de transport aparţin sistemului naţional de transport titei prin conducte şi sunt administrate de clientul nostru, prin intermediul Departamentului Operațiuni Transport, care are în componenta sa patru divizii de producţie. Proiectul nostru este încadrat în cadrul Diviziei de Import care coordonează activitatea sectoarelor Constanta - Bărăganu și Călăreți.

Pentru transportul țițeiului din import de la depozitele Societăţii OIL TERMINAL S.A. Constanţa spre rafinării sunt utilizate următoarele conducte: Ø 14" Constanta - Bărăganu - Piteşti, 020" Constanta - Bărăganu - Piteşti şi Ø Constanta - Bărăganu, acestea subtraversând Dunărea şi Braţul Borcea în zona localităţilor Cernavodă şi Feteşti

imagine

Scurt istoric al conductelor ce subtraversează Dunărea și Braţul Borcea

Subtraversarea fluviului Dunăre şi a brațului Borcea cu conductele de transport titei a fost realizată în două etape, acestea au fost puse în funcţiune între anii 1968 şi 1981. În anul 1968 au fost amplasate patru fire de Ø 123/4" la subtraversarea Dunării şi patru fire de Ø 123/4" la subtraversarea Borcea, fire arondate conductei magistrale de Ø 14" Constanţa-Piteşti. În anul 1978 au fost amplasate încă 6 fire (firul 8-13) cuplate conductei

De menţionat este că pentru conducta de 20" (instalată în anul 1974) nu s-au construit fire noi, fiind relocate două fire de la conducta de Ø 14" (firele 1 şi 2).

Misiunea noastră este proiectarea lucrărilor de înlocuire a conductelor existente cu unele noi, prin tehnologia de foraj orizontal dirijat.

Necesitatea proiectului

Rezultatele inspecţiilor de depistare a coroziunilor efectuate de compania PIPETRONIX din Germania în anul 2003, de compania CALA România în anul 2008 şi de ROSEN din Germania în perioada 2015-2016 asupra celor zece fire de conductă Ø 123/4" de transport titei, montate lestat pe fundul Dunării şi Braţului Borcea, au scos în evidență gradul ridicat de coroziune al acestora.

Acestea au impus obligativitatea remedierii a 13 defecte din 14 în anul 2003 şi abandonarea firelor 8, 10 şi 13 la subtraversare Dunăre si 9,10 si 12 la subtraversare Borcea. Inspecția din 2016 a scos în evidenţă faptul că peste 82% din firul 8 de la subtraversare Borcea şi din firele 1, 9, 12 de la subtraversare Dunare prezintă un grad ridicat de coroziune.

Starea actuală a subtraversărilor reprezintă un risc major pentru mediul înconjurător, pentru industria petrochimică şi pentru economia națională.

- starea avansată de coroziune a conductelor existente ce traversează Dunărea şi brațul Borcea reprezintă un risc major pentru industria petrochimică şi pentru economia națională, fiind unica instalatie tehnologică de transport prin conducte a titeiului de import către industria petrochimică, (fiind periclitată aprovizionarea populaţiei şi economiei naţionale cu combustibili).

- starea avansată de coroziune a conductelor existente reprezintă un risc real de poluare cu țiței a Dunării, brațului Borcea, Deltei Dunării și Canalelor Dunării, în cazul în care investiția va fi întârziată.

Copyright © 2023 Atanasiu&Skills